Mastopatie

Diagnózy

08. srpna 2024

Mastopatie, známá také jako fibrocystická choroba prsníků, je nezhoubné onemocnění prsní žlázy charakterizované tvorbou cyst a fibrotických změn v prsní tkáni. Tyto změny mohou zahrnovat fibrocystické oblasti, fibrózní uzliny nebo cysty. Tento stav postihuje mnoho žen a může způsobovat různé příznaky, včetně bolesti, citlivosti a nepříjemných změn na prsou.

Mastopatie je zdravotní stav charakterizovaný různými změnami ve tkáni prsu. Indonal Woman podporuje zdraví prsů.

Fibrocystická mastopatie

Fibrocystická mastopatie je stav charakterizovaný tvorbou cystických (tekutinou naplněných) oblastí a fibrotických (tvrdých) tkání v prsou. Tyto změny jsou reakcí na hormonální změny v těle, které se vyskytují během menstruačního cyklu. Příznaky fibrocystické mastopatie mohou zahrnovat bolest, citlivost nebo otok prsou. Tyto příznaky mohou být nejvýraznější těsně před menstruací.

Ačkoli se fibrocystická mastopatie obvykle nepovažuje za závažnou zdravotní hrozbu, může být nepříjemná a rušivá. Diagnóza se často provádí klinickým vyšetřením a ultrazvukem prsou. V některých případech může být doporučeno vyšetření tkáně (biopsie), aby se vyloučil nádorový růst.

Příčiny a příznaky mastopatie

Příčiny vzniku mastopatie jsou často spojeny s hormonálními změnami:

  • Estrogenová dominance: Mastopatie je často spojena se stavem nazývaným estrogenová dominance, kde jsou hladiny estrogenu vyšší ve srovnání s progesteronem. Tato nerovnováha vede k nadměrnému stimulování prsní tkáně, což způsobuje její ztluštění a vznik cyst.
  • Metabolity estrogenu: Různé metabolity estrogenu mají různé účinky na prsní tkáň. Některé metabolity, jako 16-alfa-hydroxyestron, jsou považovány za více mitogenní (podporují buněčný růst), což může přispívat k rozvoji mastopatie. Naopak 2-hydroxyestron má ochranné účinky.

Příznaky mastopatie se mohou lišit, ale často zahrnují bolest, citlivost nebo otok prsou. Některé ženy mohou mít také výtok z bradavek nebo si nahmatat hrudky či uzliny v prsou. Při vyšetření by měla žena informovat svého lékaře o všech nezvyklých změnách v prsou.

Jaká jsou rizika mastopatie? Mastopatie může způsobit vznik hrudek a uzlin v prsou, což může vést k záměně s rakovinou prsu. Ačkoli mastopatie sama o sobě není rakovinová, některé studie naznačují, že ženy s tímto stavem mohou mít mírně zvýšené riziko vzniku rakoviny prsu. Trvalé nepohodlí, bolest a obavy z potenciální rakoviny mohou vést k psychologickému stresu a úzkosti.

Co pomáhá při mastopatii?

V poslední době je velmi populární a efektivní Indol-3-karbinol (I3C). Indol-3-karbinol je přírodní látka, která se nachází v některých druzích zeleniny, jako je brokolice a kapusta:

  • I3C podporuje přeměnu estrogenu na 2-hydroxyestron, ochranný metabolit s nižší mitogenní aktivitou. Tento proces pomáhá udržovat zdravou hormonální rovnováhu a snižovat riziko vzniku estrogenu závislých onemocnění.
  • I3C snižuje hladiny 16-alfa-hydroxyestronu, což je metabolit spojený s vyšším rizikem hormonálně závislých onemocnění.
  • I3C má antioxidační vlastnosti, což znamená, že pomáhá chránit buňky před poškozením způsobeným volnými radikály. Tento ochranný účinek může přispět ke snížení zánětlivých procesů a ochraně prsní tkáně.
  • I3C může inhibovat tvorbu nových krevních cév (angiogenezi), což je proces často zvýšený u různých typů nádorů a abnormálních tkání. Tento účinek může pomoci zabránit vzniku a růstu fibrocystických změn v prsou.
  • I3C může ovlivňovat buněčný cyklus a podporovat apoptózu (programovanou buněčnou smrt) abnormálních buněk. Tento mechanismus je důležitý pro udržení zdravé tkáně a prevenci proliferace abnormálních buněk, které by mohly vést k problémům.

Ovlivňování metabolismu estrogenu je klíčovým faktorem při zvládání mastopatie, protože hormonální nerovnováha, zejména estrogenová dominance, hraje významnou roli v rozvoji tohoto stavu. Podpora tvorby ochranných estrogenových metabolitů, jako je 2-hydroxyestron, pomocí látek jako Indol-3-karbinol, může pomoci zmírnit příznaky mastopatie, snížit riziko estrogenově závislých onemocnění a podpořit celkové zdraví prsou.

Zdroje:
  1. Fentiman IS, Fourquet A, Hortobagyi GN. „Hormonal and reproductive factors in breast cancer.“ Int J Cancer. 2006;118(8):1782-8.
  2. Kelsey JL, Gammon MD, John EM. „Reproductive factors and breast cancer.“ Epidemiol Rev. 1993;15(1):36-47.
  3. Sitruk-Ware R. „Fibrocystic breast disease: a bilateral endocrine disorder.“ J Reprod Med. 1989;34(10):749-58.
  4. Mansel RE, Webster DJT, Sweetland HM. „Benign Disorders and Diseases of the Breast: Concepts and Clinical Management.“ Elsevier Health Sciences, 2009.
  5. Colditz GA, et al. „The Nurses‘ Health Study: 20-year contribution to the understanding of health among women.“ J Womens Health. 1999;8(1):49-62.
  6. Bradlow HL, et al. „Effects of Indole-3-carbinol on estradiol metabolism and spontaneous mammary tumors in mice.“ Carcinogenesis. 1991;12(9):1571-4.
  7. Wong GY, et al. „Dose-ranging study of indole-3-carbinol for breast cancer prevention.“ J Cell Biochem Suppl. 1997;28-29:111-6.
  8. Michnovicz JJ, Bradlow HL. „Induction of estradiol metabolism by dietary indole-3-carbinol in humans.“ J Natl Cancer Inst. 1990;82(11):947-9.

Napsat komentář